TOP
Johan
Johan
10 januari 2014

jan 10 Waar blijven de mobiele webshops?

Iedereen weet het inmiddels, iets online kopen op je smartphone, en in veel gevallen ook op je tablet, werkt gewoon niet lekker als desbetreffende webshop niet geschikt is gemaakt voor mobiel. Laat staan dat je iets zou willen afrekenen. Maar waarom is het dan bij veel webshops nog steeds niet goed geregeld?

Online ondernemers hebben om succesvol te zijn, geen andere keuze dan de technische evolutie te blijven omarmen zoals ze dat al decennia doen. Het sterk toenemende aantal bezoekers van webshops via smartphones, is zo'n ontwikkeling waarvan iedere online ondernemer nu langzamerhand wel doorheeft dat hij daarop moet inspelen.
Maar waarom is het percentage webshops met een goede smartphone versie dan nog steeds zo laag? Als je willekeurig een aantal webshops op je smartphone bezoekt, zal het grootste deel geen mobiele versie hebben, maar gewoon de desktop versie tonen, erg gebruiksonvriendelijk en conversieverlagend. En dat terwijl, ik herhaal, iedere ondernemer écht wel weet dat hij op deze ontwikkeling moet inspelen. Waar wacht men op?

Sinds de eerste primitieve webshops gelanceerd werden in de jaren '90 is tot op heden, puur vanuit het 'desktop denken' ontwikkeld. Desktop shops hebben er in 15 jaar voor gezorgd dat e-commerce groot is geworden en vele online successen behaald zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zowel functioneel- als grafisch design vanuit het 'desktop denken' compleet verankerd is, zowel bij online ondernemers als veel ontwikkelaars, 1 design voor 1 online kanaal. Maar de toekomst (lees: consument) wil wat anders, namelijk een Mobile First wereld.

In een onderzoek, uitgevoerd door de expertgroep Future Touchpoints van Shopping2020, is te lezen dat het aandeel van online aankopen via mobile devices in 2013 op 35% lag tegenover 63% via desktop. Het aandeel aankopen via mobile devices zal de komende jaren echter snel stijgen naar 53% in 2015 en zelfs naar 70% in 2020. Tot zover de voorspelling,  maar zou het huidige aandeel van 35% mobiele aankopen in 2013 al niet voldoende aanleiding moeten zijn om nú al een goede mobiele webshop te hebben?

Never change a winning formula, of toch wel?

Elke bestaande succesvolle webshop is dus vanuit het 'desktop denken' ontstaan. Begrijpelijk is dan ook dat men daar niet 1-2-3 van af durft te wijken. Succesvolle webshops hebben een groei doorgemaakt van jaarlijks 10-tallen procenten met uitschieters naar meer dan 100% groei per jaar. En in combinatie met de vaak grote investering die er in een webshop is gedaan, zet je dat niet zomaar opzij. Daarom gaan webshops vaak op zoek naar een manier om hun bestaande webshop responsive te maken voor mobiel, maar daar ligt nu de denkfout.

Het responsive maken van een desktop shop gaat verder dan rekening houden met de schermafmetingen. De shopping experience is namelijk net zo afhankelijk van de snelheid, de functionaliteit, en de content van de shop. Het responsive maken van de bestaande webshop blijkt vaak een complex en duur project te worden en geeft niet altijd het gewenste resultaat, wat resulteert in uitstel. Wat is het alternatief?  Want het grootste risico om te falen lopen de webshops die voortborduren op het desktop succes uit het verleden. Vanaf nu is het écht Mobile First, or not!

Responsive design? Start met Mobile First!

Men denkt bij Responsive design dus automatisch aan het ontwikkelen van een mobile shop op basis van de bestaande desktop shop. Als men zegt "onze webshop wordt responsive" wordt automatisch bedoeld dat hun desktop shop ook optimaal wordt gemaakt voor mobile devices. Maar zou je gezien de huidige forecast niet andersom moeten denken? Start opnieuw met een mobile shop en maak deze responsive voor desktop, Mobile First dus. Dit is ten eerste minder complex, maar ook sneller en goedkoper. Het gaat dan niet alleen om design maar ook om content en functionaliteit. Daarnaast hou je rekening met het feit dat het aantal mobile shoppers het aantal desktop shoppers de komende jaren zal overstijgen. Mobile commerce wordt dus snel belangrijker dan desktop commerce.

2014 wordt het jaar van mobile shops

Het was in 2013 voor webshops vooral zoeken naar de beste mobiele oplossing tegen redelijke kosten maar werd vanuit het ‘desktop denken’ zelden gevonden. In 2014 zullen steeds meer internet bureau’s hun aandacht gaan verleggen naar het aanbieden van een mobile shop oplossing vanuit een Mobile First visie, zo ook Bestebroer. Bestebroer is partner van NextChapter, het meest geavanceerde multichannel e-commerce platform, ontwikkeld vanuit een Mobile First visie. Zonder grote investeringen en met een korte time-to-market biedt NextChapter verschillende mogelijkheden om een smartphone- of tablet shop te lanceren voor bestaande webshops, of volledig multichannel te gaan.

Wilt u meer weten over NextChapter? Klik dan hier.

Bestebroer is official partner van NextChapter.