TOP
Lars
Lars
28 maart 2012

mrt 28 Visualiseer je briefing met behulp van wireframes

Als designer geloof ik (vanzelfsprekend) zeer sterk in het gezegde “Een beeld zegt meer dan duizend woorden”. Misschien een oud cliché, maar in een maatschappij waarin snelheid steeds belangrijker wordt, is het zeker niet verkeerd om je idee kort en krachtig over te brengen. En dit is bij veel bedrijven vaak lastig te realiseren met een complex project waarbij er alleen een 50 pagina’s tellende briefing voorhanden is.

Juist daarom leggen we nu ook bij complexere projecten al onze afspraken vast met behulp van wireframes. Wireframes leggen die “duizend woorden” vast in een overzichtelijk en transparante blauwdruk. En komen dus goed van pas wanneer het aankomt op het concretiseren van ideeën, het vastzetten van structuur & uitwerken van functionaliteiten. Met wireframes creëer je een helder discussiestuk waarbij nog geen vormgeving komt kijken. Wireframes kunnen in vele vormen en maten binnen een project bestaan. Meestal worden ze eerst met pen en papier uitgewerkt. Waarna er vervolgens lijntekeningen van gemaakt worden in een grafisch programma. Vaak kenmerkend door het gebrek aan kleur en vormgeving zodat de klant zich puur kan focussen op structuur, indeling en functionaliteit.

Ik merk vaak op dat het bij bedrijven gebruikelijk is om na een briefing direct over te gaan op een visueel voorstel. Meestal komt dit doordat de klant een beperkt budget heeft of vanwege een harde deadline. Naar mijn idee kan dit het project behoorlijk vertragen. Het kan veel tijd besparen omdat je de klant met wireframes veel eerder en nauwer bij het project betrekt. Discussiëren is veel gemakkelijker met behulp van een schematische weergave van de beoogde website. Wanneer je dit niet doet en je presenteert een grafisch voorstel direct na een briefing dan zorg je ervoor dat de klant feedback moet geven op zowel de structuur (functionele layout) als het design (de look & feel).

Bij Bestebroer zijn wij al een tijd overgegaan op het gebruik van wireframes. We hebben hier veel baat bij omdat we onze klanten op een effectieve & uitdagende wijze kunnen laten meebeslissen in onze keuken. Een klant is voor ons niet iemand die aan de zijlijn staat te wachten totdat we klaar zijn, maar iemand die kan meedenken met behulp van de expertise binnen zijn/haar vakgebied.