TOP
Lars
Lars
27 september 2011

sep 27 Verhoog uw conversie: introduceer de flash sale!

Veel webwinkels denken er nog niet aan om de “flash sale” toe te passen omdat het vaak gepaard gaat met een “goedkoop” of “schreeuwerig” imago:

U bent gek als u deze korting laat staan! Koop het nu! Deze aanbieding loopt af binnen 10 seconden, profiteer nu! Pak deze unieke kans!

Allemaal termen die u wellicht bekend in de oren klinken. U heeft ze vaker gehoord in tell-sell reclames en u kent ze nu wel. En als u denkt dat dit veelvuldig wordt toegepast binnen webwinkels dan heeft u het mis.

De oorzaak ligt hier vaak bij eerdergenoemde tv-reclames, websites die alleen aanbiedingen bevatten of websites die tijdelijke actiecoupons weggeven. Laten we eens een voorbeeld van een dergelijke aanbiedingenwebsite onder de loep nemen.

Deze website is naar mijn idee een goed voorbeeld omdat deze het imago van de “goedkope” & “schreeuwerige” flash sale in stand houdt. Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van grote vette tekst, felle kleuren en prijssterren. De aanbieding wordt met grof geschut onder aandacht gebracht, met het idee dat dit een positieve uitwerking heeft op het koopgedrag van de consument. Dan is het niet zo vreemd dat men hier meestal een negatief beeld van heeft.

Maar het kan ook anders!
Laten we als positief voorbeeld bol.com nemen. Deze webwinkel heeft als één van de weinigen het concept van de flash sale omgezet in een functionaliteit die voor hen van toepassing is, en dat nuttig is voor de klant. Deze functionaliteit, genaamd de “dagdeal”, brengt producten onder de aandacht die wellicht minder goed verkopen.

De dagdeal lijkt mij succesvol en bevat niet het “goedkope” imago welke ik eerder beschreef. Vanuit mijn rol als designer merk ik dan ook op dat de eenvoudige vormgeving & duidelijke dynamiek (timer die zichtbaar afloopt) hier veel invloed op heeft. Een consument krijgt gelijk te zien waar het om gaat en wordt niet overrompeld door allerlei bijzaken. Zelf ben ik er ook van overtuigd dat de flash sale op deze manier zeker toegevoegde waarde heeft. Het is op een doordachte manier geïntegreerd en het bevindt zich ook in dezelfde webshop. Je wordt dus niet doorgestuurd naar een andere partij.

Maar wat is nu de exacte onderliggende kracht van de flash sale? Door een bepaalde urgentie te creëeren in de vorm van een tastbare deadline (deze aanbieding is binnen x uur weg) ontstaat er een krachtige call-to-action voor de consument. De consument krijgt de perceptie dat hij/zij nu moet overgaan tot actie, dit is wellicht de laatste keer!

Een ander positief gevolg van de flashdeal is dat de gemiddelde bezoeker dagelijks terugkeert om te kijken wat de nieuwste aanbieding is. Hiermee sla je twee vliegen in één klap, je creëert conversie in de vorm van omzet en stijgende pageviews.

Ook bij Bestebroer zitten we niet stil. We kijken continu naar vernieuwingen die ervoor zorgen dat een webwinkel een stap verder is dan de concurrent. Zeker in deze tijd waarin het aantal webwinkels explosief toeneemt zijn deze ontwikkelingen onmisbaar. De uitdaging om deze ontwikkelingen om te zetten in een goed doordacht ontwerp, en wat direct toepasbaar is op de unieke situatie van de klant, pak ik dan ook met beide handen aan.