TOP
Leon
Leon
12 augustus 2011

aug 12 Van Classic ASP naar ASP.NET: een hele vooruitgang

De wereld om ons heen verandert continu, en dat geldt met name voor de internet wereld. De standaard van een jaar geleden is vandaag de dag alweer verouderd. Het is dan ook niet vreemd dat website ontwikkeling in de loop van de tijd ook behoorlijk is veranderd.

Zo ontwikkelden wij in de beginjaren van ons bestaan in de Microsoft technologie Classic ASP (Active Server Pages). Dit was op dat moment de standaard voor professionele websites. Maar zoals gezegd veranderen de tijden en is Microsoft gestopt met het doorontwikkelen van Classic ASP en sinds 2002 begonnen met de nieuwe technologie ASP.NET.

Uiteraard is het niet nodig om per direct over te stappen als er een nieuwe techniek wordt gelanceerd, maar na verloop van tijd worden de voordelen van in dit geval ASP.NET wel steeds duidelijker.

Functionaliteit zoals een webservice werd in webwinkels uit begin 2000 nog nauwelijks gebruikt, dus viel het niet op dat het aanroepen van een webservice via Classic ASP af en toe instabiel was. Echter maken steeds meer sites gebruik van deze techniek (om bijvoorbeeld te koppelen met een achterliggend boekhoudsysteem) en is het handig om hiervoor gebruik te maken van de built-in oplossing van ASP.NET. Het neemt ons als ontwikkelaars werk uit handen en zorgt dat de klant gebruik kan maken van een stabiel systeem.

Een ander voordeel is dat ASP.NET je 'dwingt' om op een bepaalde manier te programmeren, waardoor eventuele aanpassingen en onderhoud aan de site makkelijker zijn door te voeren. Wederom een voordeel voor de klant. Persoonlijk was dit voor mij na mijn overstap even wennen, maar na een tijdje wil je niet anders meer. Het is zelfs zo dat deze manier van werken het ontwikkelen makkelijker en vooral leuker maakt.

Als laatste wil ik nog noemen dat ASP.NET als technologie ook continu in ontwikkeling is. Als developer werk je dus met programmatuur die up-to-date is en er voor zorgt dat je zelf ook in ontwikkeling blijft. Iets wat in de internet wereld uiteraard een pré is.

Zo zijn er nog tal van redenen waarom wij in de loop van de tijd zijn overgestapt van Classic ASP naar ASP.NET. Gertjan zal in een volgende blog verder uitweiden over de kracht van het .NET framework. Wordt vervolgd...