TOP
Sophie
Sophie
21 juni 2010

jun 21 Scrollen? Dat doet iedereen!

Bij het presenteren van een nieuw ontwerp aan onze klanten speelt vaak de wens: "Ik wil een homepage waarop je niet hoeft te scrollen, want website gebruikers willen niet scrollen". We kunnen onze klanten gerust stellen: gebruikers scrollen!

Meerdere onderzoeken geven aan dat gebruikers het helemaal niet erg vinden om te scrollen, in tegenstelling tot een paar jaar geleden. Bijna 80% van de gebruikers zal op pagina's met een scrollbalk naar beneden scrollen en een deel daarvan zal helemaal tot beneden scrollen.

De ruimte die klanten noemen, waarbij alles zichtbaar is zonder te scrollen, wordt ook wel "the fold" genoemd. Deze term is een verschijnsel uit de tijd van de kranten en andere traditionele media. In de krant is het een gouden regel om het belangrijkste nieuws te plaatsen op de bovenste helft van de voorpagina. Juist omdat de meeste kranten dubbelgevouwen geleverd worden of in de winkel liggen, is dit het meest zichtbare stuk. Boven "the fold" is dus de plek voor het belangrijkste nieuws. Deze term en gedachte is overgenomen bij het ontwerpen van websites.

Voor het ontwerp van een website heeft het toepassen van "the fold" veel invloed heeft op de witruimte, leesbaarheid en indeling. Het resultaat is doorgaans een homepage die weinig witruimte en rust heeft. En dus ook slecht converteert omdat de gebruiker het "benauwd" krijgt en de pagina verlaat.

Als je een rondje over het web maakt zie je meerdere grote namen die hun gebruikers gewoon laten scrollen:


Zelf let ik erop dat branding boven de fold staat. De hoofdnavigatie moet ook deels zichtbaar zijn. Een regel die ik vaak toepas: snappen bezoekers waar deze site over gaat als ze slechts naar de informatie kijken boven the fold? Een goede homepage kan naar mijn idee vooral overhalen om verder te kijken.

Maar waar ligt the fold dan precies? Dat is ook voor elke gebruiker anders. Het hangt van de resolutie van het scherm af. Daarnaast hebben veel gebruikers extra browser toolbars geinstalleerd zoals de Google of Yahoo toolbar.