TOP
Evelien
Evelien
10 oktober 2011

okt 10 Projectmanager in internetprojecten, een hele diverse baan!

Deze week ben ik een jaar in dienst bij Internetbureau Bestebroer, een mooi moment om even terug te kijken naar mijn functie in het afgelopen jaar. Waar ik vorig jaar een rol diende te creëren als ‘eerste’ projectmanager binnen Bestebroer en dus best even moest zoeken naar mijn rol, voelt het of ik nu niet meer weg te denken ben in ieder proces. Wat kan er een hoop veranderen in korte tijd!

Een rol als projectmanager bij Bestebroer is echt een superleuke baan. Ik ben betrokken in alle projecten, verantwoordelijk voor alle planningen, aanspreekpunt voor de meeste klanten en overal van op de hoogte. In een interdisciplinair team waarin designers, webdevelopers en projectmanagement naast elkaar werken schakel je de hele dag op verschillende niveaus. Niet alleen heeft een designer een heel andere benadering van het project dan een webdeveloper, mensen communiceren ook op verschillende wijze. Zo heeft iedereen een verschillend ervaringsniveau, wat eveneens vraagt om individuele benadering en wijze van aansturing.

Niet alleen is ons team divers, ook is er een enorm verschil tussen klanten. Waar de ene klant weinig kennis van zaken heeft en denkt vanuit design en gebruiksgemak, wil een andere klant betrokken zijn bij alle stappen in het proces en test fanatiek mee gedurende het project. Heel interessant, aangezien je er de hele dag mee bezig bent hoe je mensen het beste kunt benaderen. En vergeet de verschillende typen projecten niet: het maken van corporate sites, webwinkels, actiesites, mobiele websites... Korte snelle ontwikkelperioden en lange termijn projecten lopen naast elkaar en vragen eveneens ieder om een andere managementstijl. Uitgebreide planningen en veel monitoring kan nodig zijn bij grote projecten, terwijl een kort project in een paar intensieve dagen afgerond kan zijn. Het vraagt allemaal helikopterview, bewaken van overzicht, op tijd aan de bel trekken en veel communicatie met de klant. Dit schakelen tussen mensen, kennisniveaus en belangensverschil vergt aanpassing en inlevingsvermogen. Om dit op een goede manier samen te laten komen in een passende planning is een dagelijks terugkerende puzzel, en precies wat ik zo spannend vind aan mijn baan!

Als organisatie staan we nu op een heel interessant en bepalend kruispunt. Waar we vooral sterk waren op het gebied van e-commerce met de ontwikkeling van webwinkels, corporate sites en actiesites, heeft m-commerce de laatste maanden een grote vlucht genomen, en is een heel nieuwe competentie van de organisatie geworden. Prachtig om na maanden van voorbereiding te zien hoe de ontwikkeling van mobiele sites nu in volle gang is!
Deze nieuwe tak van sport brengt niet alleen veel innovatie en kennisontwikkeling met zich mee, maar daarnaast ook veel nieuwe klanten. Naast onze vertrouwde opdrachtgevers schakelen we ineens met hele grote partijen, wat weer een heel andere benadering en communicatiewijze met zich meebrengt, en meer druk legt op de altijd schuivende planning. Waar mijn handen van gaan kriebelen, want mag dat nou toevallig net zijn wat ik zo leuk vind.