TOP
Michiel
Michiel
16 januari 2013

jan 16 "Onze webshop doet het prima op een tablet!"

Dat is mooi natuurlijk...maar waarschijnlijk laten deze webshops wel minimaal 25% conversie liggen. Ja, u leest het goed.

Ik hoor deze uitspraak inmiddels meermaals per week voorbij komen: onze webshop doet het prima op een tablet! En dat is opmerkelijk, want blijkbaar zijn de vertolkers van deze boodschap zich er niet van bewust dat ze zoveel conversie mislopen.

Het is natuurlijk heel verklaarbaar dat velen hier (nog) zo tegenaan kijken. Het desktop-pc-denken is niet zomaar vervangen door tablet- en smartphone-denken. Maar nu begrijpt u wellicht beter, waarom wij niet alleen smartphone-shops maken, maar juist ook tablet-shops.

Ook collega internetbureaus doen deze uitspraak en proberen hun klant hiervan te overtuigen. Misschien bedoelen ze: de webshop ziet er prima uit op een tablet en alle knoppen werken. Maar dat lijkt mij wat anders, want desktop webshops zijn niet gemaakt voor gebruik op tablets. Je kunt ze weliswaar optimaliseren voor tablets, maar dat is iets anders dan dat ze optimaal zijn voor tablets.

We kunnen 'm ook omdraaien, Hoeveel positieve gebruikservaringen heeft u zelf al met webshops op een tablet? Ik doel dan op een tevreden gevoel, zo van "dit werkte echt goed!". De grote jongens zoals De Bijenkorf reken ik dan even niet mee (die hebben hun zaken goed voor elkaar). Weinig? Niet verbazingwekkend.

Waar gaat de uitspraak nu eigenlijk mank?

Wij zien een tablet als een ander apparaat dan een computer. Tablets hebben aanraakschermen, zijn veel kleiner dan computerschermen, hebben een toetsenbord op het scherm, kunnen kantelen en hebben tragere processoren. De bediening met een vinger is anders dan de bediening met een muis: niet alleen is een vinger veel groter, waardoor het vaak een gepriegel is om bijv. menu's en dropdowns te gebruiken, maar ook kan je op een tablet niet met functies werken zoals roll-over menu's. Traditionele webshops zijn gemaakt voor grote schermen; pagina's staan meestal vol met producten, navigatie, banners en allerhande randinformatie. De "winkelvloer" van een tablet is simpelweg een stuk kleiner. Verder wordt de tablet door consumenten gebruikt in gemakssituaties (op de bank, in bed, tijdens het eten, etc.), terwijl de computer in een formelere setting op tafel of op een bureau staat. Dit brengt een andere gebruikservaring met zich mee. Verder is de tablet een mobile device: hij beschikt over GPS, en daarmee zijn location-based functies mogelijk, zoals store locators, location-based marketing en location-based search.

Grafisch ontwerp en techniek van onze tablet-shops zijn anders dan het ontwerp en techniek van onze traditionele desktop shops (die we alweer 10 jaar maken, trouwens...). Het was voor ons vanaf 2011 ook even wennen dat we het desktop-denken moesten loslaten. Diverse malen zijn we teruggegaan naar de tekentafel. Maar inmiddels zijn we zover dat we 'm hebben: een smartphone- en tablet-shop die optimaal is voor mobiele apparaten (onderdeel van ons multichannel shopping platform NextChapter).

Echter, wij kunnen wel enthousiast zijn over ons product, maar de waarheid ligt uiteindelijk in de praktijk. Converteren onze mobile shops wel zo goed als wij zouden verwachten? Een spannende vraag!
We hebben met een aantal van onze mobile klanten tests opgezet naar de performance van onze tablet-shop, in vergelijking met hun bestaande desktop-shop op een tablet. Wat bleek? Onze tablet-shop converteerde gemiddeld 25% beter!

We horen soms dat onze klanten verwachten dat er veel budget nodig zal zijn om onze mobile shop aan te sluiten. Die zorg kunnen we meteen wegnemen, je hebt er zelfs bijzonder weinig budget voor nodig. In veel gevallen liggen de maandelijkse kosten tussen 50 en 100 euro per maand. Bovendien is er voor elk idee een budget, als het maar geld oplevert, toch?

Voor wie dit leest en 25% meer conversie op tablets een aantrekkelijk vooruitzicht vindt: bel ons gerust vrijblijvend op of bekijk bestebroer.com/mobile. We kunnen snel schakelen want de aansluiting is eenvoudig en kan snel gaan. Binnen een paar weken kunnen we A/B testen. De cijfers zullen voor zich spreken!