TOP
Ayko
Ayko
2 januari 2012

jan 02 Ontwikkelen voor mobiel en m-commerce

Tegenwoordig is beleving erg belangrijk. Zo kan een site er erg mooi uit zien, maar wanneer deze totaal niet werkt, zal niemand met plezier terugkomen op de site. Hieruit blijkt dat het uiterlijk slechts een deel uitmaakt van de gehele ‘user experience’. Met de komst van de vele nieuwe mobiele devices in het afgelopen jaar, zijn wij ons bij Bestebroer verder in het mobiele web en m-commerce gaan verdiepen. Hierbij zijn wij erachter gekomen, dat bij het ontwikkelen van mobiele websites de user experience een nog grotere rol speelt.

Mobiele devices zoals smartphones en tablets worden vaak in korte sessies gebruikt waarbij de gebruiker vaak niet helemaal gefocust is. Dit komt omdat er van alles in de omgeving van de gebruiker kan gebeuren, simpelweg omdat de mobiele device overal gebruikt kan worden. Hierdoor is het gebruik van een mobiele device vaak niet erg lang en aandachtig, want het meeste gebruik zal even snel tijdens een rust moment zoals onderweg in de trein of even snel tijdens het tandenpoetsen plaatsvinden.

Omdat het gebruik vaak erg kort is, zal de beleving dus erg goed moeten zijn om de gebruiker en voor u dus de klant terug te laten komen. Bij het ontwikkelen van een mobiele website passen wij een aantal punten toe die het gebruik van uw mobiele site een stuk aangenamer maken. Zo houden wij er rekening mee dat de knoppen in linkjes makkelijk in te drukken zijn, wanneer u bijvoorbeeld op straat lopend door de site moet navigeren. De knoppen zitten niet te dicht op elkaar en zijn groot. Zo hoeft de gebruiker niet in te zoomen om op de website te navigeren en kan hier door dus een stuk gemakkelijker en sneller rond browsen. Waar je bij een normale site bijna altijd dezelfde schermgrootte hebt, zul je voor mobiele devices rekening moeten houden met honderden schermresoluties. Dit doen wij door de site flexibel op te zetten zodat deze altijd de beste weergave laat zien.

Misschien één van de meest belangrijke dingen die de gebruikerservaring kan beïnvloeden is de laadtijd van de website. Dit is erg belangrijk omdat veel mobiele devices, wanneer zij niet via wifi verbonden zijn, erg langzaam internet hebben. Hierdoor kan een pagina inladen al snel enkele tientallen seconden duren. Wij proberen deze tijd minimaal te houden door bijvoorbeeld zo min mogelijk afbeeldingen in de layout van de website te plaatsen. Bij normale desktop sites gebruiken wij bijvoorbeeld vaak afbeeldingen om kleur overgangen, ronde hoeken en schaduwen aan elementen op de pagina mee te geven. Omdat mobiele devices vaak relatief nieuw zijn zullen zij de laatste technieken ondersteunen waardoor ik deze effecten ook door middel van codes kan typen. Hierdoor hoeft de gebruiker geen extra afbeeldingen te downloaden en dit kan al gauw enkele seconden laadtijd schelen.

Ontwikkelen voor het mobiele web en m-commerce is dus een vak apart. Om een goede user experience te bieden moet er met veel factoren rekening worden gehouden. Met alle recente kennis en ervaring weet Bestebroer deze beleving waar te maken, en blijven we continu bezig met nieuwe ontwikkelingen.