TOP
Yudi
Yudi
9 november 2011

nov 09 Is Google Shopping een gevaar voor andere vergelijkingssites?

Online shoppen wordt steeds populairder in Nederland. Een onderzoek van CBS.nl stelt dat de groep online shoppers tussen 12-74 jaar substantieel toegenomen is van 55% naar 72% tussen 2005 en 2010. Vergelijkingssites worden steeds belangrijker aangezien de online markt steeds verder groeit. Veel online shoppers gebruiken de vergelijkingssites om product en prijs te vergelijken, zo zijn ze in staat het beste product met de beste prijs te kopen bij één van de vele aanbieders.

Er zijn al jaren meerdere vergelijkingssites in Nederland. De meest bekende zijn; vergelijk.nl, beslist.nl en kieskeurig.nl. In mei 2011 is een nieuwe belangrijke vergelijksite gelanceerd door de zoekgigant Google. Google Shopping is in landen zoals de VS en Engeland al jaren actief onder de naam “Google Product Search”, terwijl dit in Nederland een nieuw gegeven is.

Google Shopping maakt het gemakkelijker producten in online webwinkels te vinden. Men kan zoeken in de Google zoekmachine voor algemene productinformatie, maar ook kan er een andere zoekopdracht gegeven worden door op de tab “shopping” te klikken in het linker menu. Hier zal het specifieke product, de prijs en andere vergelijkingsinformatie getoond worden.

Wat maakt Google Shopping anders dan de vele vergelijkingssites? Veel mensen weten niet waar ze een specifiek product kunnen kopen, ze weten enkel de productnaam. Wat een gebruiker dan in de meeste gevallen doet is in Google de productnaam opzoeken. Vanuit het oogpunt van de gebruikers is Google Shopping erg handig omdat het geïntegreerd is met de Google zoekmachine. Zo krijgt de gebruiker alle informatie en vergelijkingsgegevens over het product op een centrale plek.

Daarnaast heeft Google een goede reputatie als het gaat om goede en accurate zoekresultaten, het is de grootste en populairste zoekmachine van dit moment. Of het voor de webshop eigenaar een positieve ontwikkeling is, dat zal nog moeten blijken; Google Shopping of/en de Google homepage kunnen traffic naar de webshop genereren en daarbij verkoop stimuleren. Bovendien kunnen webshop eigenaren hun producten via advertenties op Google Adwords promoten en later de traffic analyseren met Google Analytics.

Is Google Shopping een gevaar voor andere vergelijkingssites? In mijn ogen niet per se: zolang een vergelijkingssite gebruikers kan aantrekken en gebruikers de informatie kan geven waarnaar ze op zoek zijn zullen webshops er baat bij hebben. Hoe meer vergelijkingssites geïntegreerd zijn in de webshop, hoe groter de kans dat potentiele kopers de webshop vinden. In Nederland is Google Shopping nog een beta versie, er kunnen nog verbeteringen aangebracht worden. Ik ben van mening dat Google Shopping een grote potentiële rol kan spelen in het online winkelen van de toekomst.

Wij begrijpen de belangen en voordelen van vergelijkingssites voor de online shopper en de webshop. Internetbureau Bestebroer biedt integratie mogelijkheden met een aantal grote vergelijkingssites zoals beslist.nl, kieskeurig.nl, vergelijk.nl en natuurlijk Google Shopping.