TOP
Rogier
Rogier
25 januari 2011

jan 25 Een mobiele website of een app?

Het viel me op dat veel mensen de termen “mobiele website” en “mobiele applicatie” (‘app’) door elkaar halen, terwijl ze wel degelijk van elkaar verschillen. Tevens is het interessant om na te denken of je naast een normale website een mobiele variant wilt hebben: een mobiele website, app of beide?

Mobiele website
Een mobiele website is eigenlijk niets anders dan een normale website, het verschil zit in het feit dat de mobiele website is aangepast voor gebruik op een klein scherm. Het is niet persé nodig om een mobiele versie van je website te maken aangezien een normale website in vele gevallen ook via de browser van de mobiele telefoon te zien is. Echter in veel gevallen is het bekijken van een normale website via een mobiele browser niet handig:

  • Een normale website kan veel grafische elementen bevatten, waardoor de laadtijd lang duurt wegens een vaak tragere verbinding. Een mobiele website heeft een snelle laadtijd;
  • Het klikken op een link is vaak onhandig en omdat de site groter is dan het scherm is de bezoeker vaak aan het in en uitzoomen of van links naar rechts aan het bewegen om de site te kunnen lezen. Een mobiele website is geoptimaliseerd voor een klein scherm wat de gebruikerservaring ten goede komt.
Mobiele applicatie
Een mobiele applicatie, of ‘app’, is een stukje software dat gedownload en geïnstalleerd moet worden op de telefoon. Een ‘app’ wordt specifiek voor een platform ontwikkeld. Zo bestaan er bijvoorbeeld iPhone-apps vanuit de App-store van Apple, Android apps vanuit de Android Market van Google en Windows-apps vanuit MarketPlace van Microsoft.
De voordelen van een app ten opzichte van een mobiele website zijn:
  • een app kan de functionaliteiten van een smartphone goed benutten. Denk bijvoorbeeld aan de camera voor QR-codes (Quick Response);
  • Met een app heb je meer controle over de user interface;
  • Een app is snel aangezien de grafische elementen al aanwezig zijn na de installatie op de smartphone. Alleen de content hoeft slechts te worden ingeladen.
Een groot nadeel van een app is dat het niet platform onafhankelijk werkt. Je dient na te denken of je de app voor de iPhone wilt ontwikkelen, voor Android, voor Windows of voor Blackberry. Het ontwikkelen van apps kan dus een kostbare bezigheid zijn.

Wat te kiezen?
Wordt het een mobiele website of een mobiele applicatie of misschien wel beide? Het is een lastige vraag, maar in veel gevallen is een mobiele website voldoende naar mijn idee. Ik kan me niet voorstellen dat iemand van vele verschillende websites een app gaat downloaden, bovendien is het maar de vraag of de app voor de verschillende platformen beschikbaar is en tevens of deze gratis is of niet. Een mobiele website is gratis en hoef je niet apart te downloaden en te installeren op je smartphone. Als je een mobiele website laat ontwikkelen, dan is de site via elke smartphone te bekijken.

Het wordt in de meeste gevallen pas interessant om een app te laten ontwikkelen voor een website als je bepaalde functionaliteiten wilt toepassen die niet via een mobiele website kunnen. Een app is vooral handig voor een heel groot publiek en moet voorzien in een generieke behoefte. Het is niet voor niets dat apps van bijvoorbeeld de NS en Albert Heijn succesvol zijn: deze apps bieden toegevoegde waarde boven een mobiele website. Per dag gaan miljoenen mensen met de trein en doen boodschappen.

Steeds meer bedrijven in Nederland ontwikkelen nu naast hun normale website ook mobiele websites. Denk aan http://m.bol.comhttp://m.ns.nl/ en http://m.wehkamp.nl/.

Internetbureau Bestebroer Company richt zich in 2011 ook op mobiele websites en webwinkels. Het is een ontwikkeling die niet genegeerd wordt. Never a dull moment in the internet business!