TOP
Gertjan
Gertjan
24 oktober 2011

okt 24 De kracht van ASP.NET

In een tweetal voorgaande blogs is Microsofts ASP.NET voorzichtig vergeleken met tegenhangers als PHP en Classic ASP. In deze blog zal ik nog iets dieper ingaan op de kracht van ASP.NET.

Veel mensen verwarren ASP.NET met een programmeertaal, terwijl het dat juist niet is. ASP.NET is een raamwerk dat er voor zorgt dat de broncode die wij als programmeurs schrijven wordt vertaald naar de web-pagina die jij als gebruiker ziet. Dit raamwerk zorgt er daarnaast ook voor dat het voor een programmeur makkelijker kan worden om een website te bouwen.

Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren, en het ASP.NET platform probeert te voldoen aan de wensen van iedereen. Sinds een jaar of twee komt ASP.NET in twee smaken. Aan de ene kant heb je de standaard Web Forms, een bewezen technologie die gebruik maakt van standaard herbruikbare controls om krachtige websites op te zetten. Het nadeel van Web Forms is dat je te maken hebt met een bepaalde structuur waar je aan moet voldoen, en dat kan wel eens problemen opleveren.

Als tegenhanger heeft Microsoft het flexibele MVC platform op de markt gezet, genoemd naar het populaire Model-View-Controller ontwerppattroon. Dit alternatief voor Web Forms geeft je meer vrijheid bij het ontwerpen van een website. Het grote voordeel van MVC is de flexibiliteit die je krijgt, zo wordt het bijvoorbeeld eenvoudiger om een mobiele variant van een website op te zetten. Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer programmeurs en bedrijven over beginnen te stappen.  

Daarnaast ben je ook nog vrij in de keuze uit programmeertalen. Traditioneel is het mogelijk om uit twee talen te kiezen: C# (spreek uit als C-sharp) of Visual Basic, maar in theorie kan je elke programmeertaal gebruiken en combineren. Zo bestaan er .NET adapties voor populaire talen als Python (IronPython), Ruby (IronRuby) en de op Java gebaseerde J# (J-sharp). Voor de mensen die het meer op functioneel programmeren hebben wordt tevens de op C# gebaseerde functionele programmeertaal F# sinds kort standaard meegeleverd.

Het is deze flexibiliteit die van ASP.NET een succes maakt. Bij Internetbureau Bestebroer programmeren wij voornamelijk in de op Java gebaseerde taal C#; waarschijnlijk één van de meest uitgebreide talen. C# is een mooie taal om mee te werken, mede dankzij de object-georiënteerde eigenschappen en de overeenkomsten met Java en C++.

Microsoft’s ASP.NET is constant aan het groeien, en in een relatief korte tijd zijn de nieuwe ontwikkelingen in sneltreinvaart langsgekomen. Zo hebben we in twee jaar tijd de introductie gezien van een compleet nieuw raamwerk in MVC, de introductie van de nieuwe render-engine Razor, en volledige HTML5 ondersteuning. Wij streven er naar om onze kennis up-to-date te houden betreft de mogelijkheden. Zo passen wij al sinds enige tijd krachtige technieken toe als friendly urls en caching om te garanderen dat onze websites een goede indruk achterlaten bij de eindgebruiker.