TOP
Lars
Lars
26 februari 2010

feb 26 5 ontwikkelingen binnen webwinkels

Als consument maar ook als designer kijk ik regelmatig met twee petten naar andere webwinkels. Het is interessant om te zien welke ontwikkelingen er spelen. Daarnaast kom ik ook vaak webwinkels tegen die op sommige punten nog een verbetering nodig hebben. Zeker in deze tijd is het belangrijk voor starters om een solide basis te hebben. Daarom heb ik hieronder 5 ontwikkelingen vermeld die u zeker een voorsprong kunnen geven bij het opzetten van een webwinkel.

1. Bereikbaarheid is belangrijk
Het is zeer goed als een potentiële klant uw site via Google weet te vinden. Maar wat als hij/zij vragen heeft en de contactgegevens niet kan vinden? Zorg voor een heldere communicatie van het telefoonnummer/adres. Dit zorgt niet alleen voor een betere service, maar wekt ook een beter vertrouwen op vanuit de klant.

2. A/B testing is steeds meer in opkomst
De paden binnen uw webwinkel die leiden tot conversie zijn vanaf het begin nooit optimaal. U weet ze pas geheel te optimaliseren met de kennis die u krijgt van uw bezoekers. En die kennis kunt u weer verkrijgen via het zogeheten A/B testing.
Met A/B testing kunt u 2 verschillende conversie genererende pagina’s tonen aan de gebruiker (de gebruiker zelf merkt dit niet) en meten op welke pagina de conversie hoger ligt.

De verschillen in de pagina’s uiten zich meestal in:

  • De kleur van de knoppen
  • De grootte van de tekst
  • De kleur van de tekst
  • De tekst zelf
Door te kijken welke verandering het  gewenste effect heeft en de conversie verhoogt, kunt u uw webwinkel zo optimaal mogelijk vormgeven.

3. Het betaalproces moet laagdrempelig zijn
Een webwinkel heeft voornamelijk één doel; het genereren van omzet. En dat gebeurt niet wanneer het betaalproces technisch of grafisch niet naar behoren werkt. Misschien klinkt dit logisch, maar hier zie ik vaak problemen voorkomen.

Door het betaalproces zo eenvoudig mogelijk op te zetten, kunt u uzelf al heel wat problemen besparen. Daarnaast is het ook belangrijk om uw betaalproces zo intuïtief mogelijk in te richten. Laat de klant duidelijk weten waar hij/zij kan afrekenen en waar hij/zij terug kan naar de webwinkel.
Bij het maken van dit soort functionaliteiten probeer ik mij als designer altijd in de klant te verplaatsten. Daarnaast heeft Bestebroer Company Internetdiensten veel ervaring bij het opzetten van dit soort functionaliteiten.

4. Social media als marketingkanaal
De consument van tegenwoordig is steeds lastiger te bereiken via de traditionele reclamekanalen en dient op nieuwe manieren benaderd te worden. Daarom zetten veel webwinkels tegenwoordig diensten in als Twitter, Linkedin en Blog software om hun doelgroep te bereiken.

Dit heeft veel voordelen, namelijk:
  • U weet wat er speelt, u kunt de meningen van uw klanten in kaart brengen en uw processen/diensten verbeteren
  • U weet waar u het over heeft. Door regelmatig uw kennis te delen met klanten laat u zien dat u een expert bent in uw gebied
  • Een goede manier om reclame te maken, u kunt hierbij denken aan het sturen van actiecodes via twitter of via uw eigen blog bepaalde acties aankaarten
  • U onderscheidt uzelf van de concurrentie
Door vanaf het begin een gedegen campagne te voeren via dergelijke kanalen kunt u de concurrentie een flinke stap voor zijn. Ook Bestebroer Company Internetdiensten kan u adviseren op dit gebied.

5. Een grafisch design dat niet is afgestemd op de kernwaarden van de webwinkel
Het komt regelmatig voor dat men nog steeds met een verouderd design werkt of met een design dat niet uitstraalt waar uw organisatie/webwinkel voor staat. Het wordt steeds belangrijker in deze alsmaar groeiende online markt om uzelf te kunnen onderscheiden. En dat kan voor een groot gedeelte met een goed doordacht design en de juiste communicatie.

Daarnaast is het design ook vaak doorslaggevend om het vertrouwen van de consument te winnen. Dit is een heel belangrijk aspect dat vaak nog wordt onderschat. En ik durf te wedden dat u ook regelmatig bij webwinkels afziet van een bestelling vanwege het verouderde/verkeerde design. Omdat u het simpelweg niet vertrouwt.

Het kan zijn dat u misschien denkt dat een design niet doorslaggevend is, en dat ook uit de voeten kunt met een webwinkel puur gericht op verkoop. Stelt u zich dan voor dat er in de toekomst meer webwinkels zijn dan fysieke winkels. Dan wilt u toch opvallen?

Bestebroer Company Internetdiensten heeft veel ervaring en kan in veel situaties meedenken om uw shop te verbeteren. Zoals wij al vaker aangeven is elke situatie uniek en maatwerk.